Arkiv

Høsten 2006 var vi til stede på eplefestivalen i Lier i slutten av september og serverte smaksprøver på druer, både dyrket på åpen mark og i veksthus. Mange smakte på druene og så mange som 250 personer fyllte ut smaksskjemaet, hvor hver druesort ble tildelt tallkarakter fra 0 til 10 etter hvor god de enkelte synes smaken var. Vi fikk veldig positive og hyggelige tilbakemeldinger på smaken av druene, likeledes på hvor forskjellig smaken på druene var. Det var også stor forskjell på hvordan de ulike sortene ble vurdert, noe som bare understreker det med smak og behag er forskjellig. Vår største overraskelse var imidlertid at to av utendørssortene fikk høyest score av de 15 druesortene som ble presentert. Korinka Russkaja vant foran Somerset Seedless, mens veksthussorten Himrod kom på tredje plass, alle stenfrie sorter. At de svært små druene til Korinka Russkaja skulle vekke så stor begeistring var svært uventet, men det viser bare at smak er viktigere enn størrelse av druene hos oss.Vi har vurdert Solaris som en svært lovende hvitvinssort med tidlig modning av druene og utmerkete vinegenskaper. Det er likevel svært hyggelig å få det siste bekreftet ved en av Sveriges mest kjente vineksperter.

Dette skrev Bengt-Göran Kronstam i Dagens Nyheter den 24. februar 2008:

" Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle smaka ett svenskt vin som på allvar kan konkurrera med smaken på det som produceras i Frankrike, Tyskland eller i de andra vinländerna. Nog för att den globala uppvärmningen flyttat gränsen för det möjliga, ändå har vi långt kvar till att Sverige ska etablera sig bland de stora.

Överraskningen var därför total när jag smakade Kullabygdens Vingård Solarisvin. Vinet är förbluffande, med tanke på ursprunget. Så mycket att jag kände mig tvungen att titta på etiketten för att vara säker på att jag inte blandat ihop vinerna. Det hade jag inte. Karaktären är stor, fräsch och krispig i en stil som påminner om en bättre pouilly fumé från Loiredalen".