Sortsliste for 2021.

I tabellen nedenfor er en oversikt over noen av utendørssorterne som vi har til salgs.

Her er sortene plassert i rekkefølge etter modningstid, dvs Hasanski Sladki modner først, deretter Meteor osv.

En systematisk oversikt hvor sortenes egenskaper angis med tall fra 1 til 9 tall finnes i Sortstabell

Druesorter som stort sett bare er aktuelle i veksthus eller hagestue finner du under Veksthussorter lenger ned.

Spisedruer Vindruer Kombinasjonssort.

Druesorter til utendørs bruk

Hasanski Sladki

Guna

Madeleine Sylvaner

Supaga

Don Muskat

Meteor

Zilga

Kristaly

Siegerrebe

Regent

Solaris

Teremok

Reform

Kish Mish Unikalni

Cabaret Noir

Kuzminski

Juvel

Kosmonaut

Rondo

Cabernet Cortis

Korinka Russkaja

Somerset

Michurinski

Esther

Chornij Bessemjanni Zimstoiki

Alioshenkin

Severnoi Ranni

Moskovski

BoleroRusvik vinplanter har et stort utvalg av tidligmodnende og herdige vinplanter som er egnet for utendørsdyrking mange steder i Sør-Norge.

Det har foregått en omfattende testing av sorter gjennom 20 år for å kunne tilby best mulig utvalg av planter.
Oversikten er et utvalg av drueplanter som egner seg for dyrking utendørs eller i veksthus/hagestue. Sortsbeskrivelsen er først og fremst bygget på erfaringer i Asker, men den er også av interesserte for andre druedyrkere i Norge.
Angitte modningstidspunkt er ved dyrking i Asker. Oppgitte datoer vil variere med lokalitet og med sol/varme i løpet av vekstsesongen. I gunstige kyststrøk vil modningen være noe tidligere, i innlandsstrøk og områder lenger nord noe seinere. Tidspunktene er i større grad en hjelp til å sammenligne modningstiden mellom de ulike sortene. Ved dyrking langs sørvegg vil modningstiden være være ca 3 uker tidligere, dvs at de tidligste sortene da modner ca 1. september. Modningstid er angitt med to datoer etter som det er snakk om dyrking på åpen mark eller ved dyrking langs vegg. For herdighet er det angitt et temperaturintervall, siden det har stor betydning for plantene hvordan avmodningen om høsten er, når de laveste temperaturene inntreffer og om de står langs vegg-mur eller på åpen mark. Noen år kan tidlig, hard høstfrost være langt vanskeligere for drueplantene enn lave vintertemperaturer. Ved dyrking i veksthus kan plantene klare lavere vintertemperatur enn utendørs pga bedre avmodning. I områder med svært lave vintertemperaturer er det i veksthus viktig med dekking av jorda rundt planten med isolasjonsmateriale for å unngå rotfrost.
Mange druesorter er svært herdige, men det kan hos oss være for kjølig og kort vekstsesong til å få druene helt modne. Med nye tidlig modnende sorter er det nå mulig å få fullmodne druer ved dyrking på åpen mark, spesielt hvis en har en lun, solrik sørskråning nær kysten på Østlandet, Sørlandet eller Vestlandet. I Trøndelag vil de tidligste sortene modne fint langs vegg.
I Nord-Norge er det gode erfaringer med drueplanter i veksthus.
Sortslisten inneholder mange velsmakende sorter for veksthus/hagestue hvor vi nå nesten utelukkende har steinfrie sorter blant annet mange de sortene som selges i butikkene.Utendørssorter.


Hasansky Sladki er en kraftigvoksende russisk sort. Den er vinterherdig ned mot -35 grader. Druene er små og blå med god og søt smak. Klasene er små til middels store. Innholdet av C vitaminer i druene er høyt i forhold til andre sorter, 21,8 mg per 100 g. Sorten er ypperlig egnet til druesaft og druegele. Druene gir også en god rosevin. Hasanski er middels produktiv og druene modner ekstremt tidlig, ca 10. september på åpen mark, 20. august langs sørvegg. Bladene får ofte en vakker rødfarge om høsten. Hovedsort.
Meteor er en kraftigvoksende sort fra Latvia. Den er herdig ned mot -35C. De blå druene er små, klasene små til middels store. Druene er interessante til rød og rosevin og har også god smak som spisedrue. Sorten er middels produktiv. Druene modner ca 15.september på åpen mark og 25.august langs sørvegg. Litt hengende vekst.
Kuzminski (Kuzminski Sinni, CGL 2-05-43) er en russisk sort med middels kraftigvoksende og opprett vekst. Plantene er vinterherdige ned mot -28 grader. Druene er blå og middels store med rød saftfarge. God spisedrue som er utmerket til druesaft og juice. Klasene er middels store. Sorten er produktiv og druene modner ca 20. september på åpen mark, 1. september langs vegg. Skuddene har en flott rød farge, ikke helt ulik sibirkornell. Plantene avmodner raskt om høsten.
Korinka Russkaja er en middels sterktvoksende russisk sort som er vinterherdig ned mot -24 grader. Klasene er middels store. Druene er gule med litt rosa farge når de er fullmodne. De er svært små, omtrent på størrelse med blåbær, men de er kjernefrie og har en usedvanlig god og søt smak med lett muskatpreg. Sorten er produktiv og modner ca 20. september på åpen mark, 1 september langs sørvegg. Druene kan også tørkes til rosiner. Korinka Russkaja er godt egnet som tidligmodnende sort i veksthus.


Solaris er en middels kraftigvoksende tysk sort som er vinterherdig ned mot -20 grader. Druene er gule, litt under middels store på store klaser. Dette er en vindruesort som gir hvitvin av svært høy kvalitet. Druene modner ca 20. september på åpen mark, 1. september langs vegg. Anbefales dyrket på åpen mark i klimatisk gunstige områder langs kysten i Sør-Norge. Solarisdruene gir en hvitvin av svært høy kvalitet. Druene har dessuten en svært søt og god smak som spisedrue. Druene får noen ganger litt angrep av botrytis, men dette utvikler seg som oftest til edelråte hvis det ikker er for fuktige forhold, og er da ingen ulempe mht hvitvins produksjon.

Guna er en kraftigvoksende latvisk sort som er vinterherdig ned mot -28 grader. Druene er rød og store til svært store og har en svært god, jordbærliknende smak. Klasene er små til middels store. Sorten er middels produktiv og druene modner ca 20. september på åpen mark, 1. september langs vegg. Dette er en hunplante, slik at en annen sort med ca samme blomstrings tid må plantes i nærheten. Sorten foretrekker svakt sur jord. Unngå bruk av kalksalpeter. Plantene er er lite varmekrevende, slik at druene modner relativt tidlig i forhold til andre sorter i en kjølig sommer. Sorten passer ikke så bra for veksthusdyrking.

Alioshenkin er en middels kraftigvoksende russisk sort som er vinterherdig ned mot - 18 grader. Druene er gule og vel middels store på store klaser. Svært god spisedrue med små stener. Søt syrlig smak med en sprø, fin konsistens. Sorten er svært produktiv og druene modner ca 25. september på åpen mark, 5 september langs vegg. Egner seg også godt som tidlig sort i veksthus, hvor klasene kan bli svært store, av og til over 1 kg. Det er svært viktig at en fjerner mange klaser i år med stor avling, siden klasene kan bli mye større enn for andre sorter. Det kan da faktisk være aktuelt med bare en klase per hvert andre eller tredje skudd. Ellers vil det gå ut over smakskvaliteten på druene. I veksthus er planten mye herdigere. Druene gir også en god hvitvin med epleliknende smak.

Zilga er en svært kraftigvoksende og produktiv latvisk sort som er vinterherdig ned mot -35 grader. Druene er blå og middels store på middels store klaser og de modner ca 5. oktober på åpen mark, 15 september langs vegg. Smaken er god til middels god og kan minne litt om blåbær. Sorten er svært produktiv, så en må være påpasselig med tynning av klaser i juli. Zilgaplantene er dekorative. De foretrekker litt svakt sur jord. Unngå bruk av kalksalpeter. Plantene er er lite varmekrevende, slik at druene modner relativt tidlig i forhold til andre sorter i en kjølig sommer. Sorten passer ikke så bra for veksthusdyrking i Sør-Norge. God sort for kalde innlandsstrøk dyrket langs vegg, men de andre svært herdige sortene vi tilbyr har druer med bedre smak.Kristaly er en middels kraftigvoksende ungarsk som er vinterherdig ned mot -18 grader. Druene er gule, middels store med en søt god smak. Syreinnholdet i druene synker raskt utover høsten. Klasene er små til middels store. Sorten er middels produktiv og druene modner ca 5. oktober på åpen mark, 15. september langs vegg. Dette er både en god spisedrue og utmerket hvitvinssort.

Kosmonaut er en middels kraftigvoksende russisk sort som er vinterherdig ned mot – 20 grader. Druene er blå til fiolette i fargen og store på store klaser. Dette er en svært god spisedrue med en sprø og fin konsistens og små stener. Sorten er produktiv og druene modner ca 5. oktober på åpen mark, 15. september langs vegg. Kosmonaut er også utmerket som en tidlig modnende sort i veksthus.


Moskovski er en ganske sterktvoksende russisk sort som er vinterherdig ned mot -15 grader. Druene er blå og store på klaser som kan bli ganske store. De har en svært god smak og har dessuten en veldig fin, sprø konsistens. Sorten er ganske produktiv og druene modner ca 5. oktober på åpen mark, 15. september langs vegg. Moskovski er også utmerket som en tidlig modnende sort i veksthus. Her har plantene vist seg å være mer herdige enn ved utendørsdyrking.Michurinski er en kraftigvoksende russisk sort som er vinterherdig ned mot -16 til -22 grader. Druene er blå og vel middels store på middels store klaser. De har en svært god smak. Sorten er middels produktiv og druene modner på åpen mark ca 5. oktober, 15. september langs vegg. Michurinski er også utmerket som en tidligmodnende sort i veksthus.
Somerset Seedless (ES 12-7-98) er en svakt til middels sterktvoksende sort fra USA. Plantene er vinterherdige ned mot -32 grader. Druene er rosa og små på små til middels store klaser. De har en svært god og aromatisk smak og er dessuten kjernefrie. Sorten er produktiv når det er varmt vær under blomstringen og modner ca 1. oktober på åpen mark, 10. september langs vegg. I år med mye sol og varme modner druene relativt tidligere i forhold til andre sorter. Ikke minst ved dyrking langs vegg. Somerset Seedless er også aktuell som en tidligmodnende sort i veksthus, ikke minst i kalde innlandsstrøk. Druene har god smak litt før de er fullmodne og er veldig holdbare når de henger på vinranken. Hovedsort.

Juvel ()Petite Jewel er en kraftigvoksende sort fra USA . Plantene er vinterherdige ned mot -30 grader. Druene er små, har rosa-fiolett farge og er stenfrie med god, aromatisk smak. Klasene er små til middels store, og plantene er middels produktiv. Druene modner ca 1. oktober på åpen mark, 1. september langs vegg.Madeleine Sylvaner er en middels kraftigvoksende sort fra Mellom-Europa som er vinterherdig ned mot -18 grader. Druene er gule og små på middels store klaser. De egner seg utmerket til hvitvin. Plantene er middels produktive og druene modner ca 5. oktober på åpen mark, 15. september langs vegg.

Ciravas Agra er en middels sterkvoksende sort fra Moldova/Latvia. Plantene er vinterherdige ned mot -18 grader. Druene er gule, middels store på middels store klaser. De har en svært søt og god muskatsmak. Sorten er middels produktiv og druene modner på åpen mark ca 5. oktober, 15. september langs vegg.


Silva er en middels sterktvoksende sort fra Moldova/Latvia. Plantene er vinterherdige ned mot -18 grader. Druene er gule, middels store på middels store klaser. De har en svært søt og god muskatsmak. Sorten er middels produktiv og druene modner på åpen mark ca 10. oktober , 20. september langs vegg.

Siegerrebe en middels sterktvoksende tysk sort som er vinterherdig ned mot - 18 grader. Druene er rosa, ganske store på middels store klaser. De har en veldig god søt og krydret smak og er også godt egnet til hvitvin. Gewurztraminer er antakelig en av foreldresortene. Plantene er middels produktive og druene modner 15. oktober på åpen mark, 25 september langs vegg.

Supaga er en kraftigvoksende latvisk sort som er vinterherdig ned mot - 25 grader. Druene er gul/grønne og vel middels store på middels store klaser. Sorten er produktiv og druene har en god, fruktig og søt smak og er dessuten svært saftige. Det lages hvitvin ov Supagadruer. De modner ca 5. oktober på åpen mark. 15. september langs vegg. Plantene er middels produktive og foretrekker litt sur jord så det er lurt å sløyfe tilførsel av kalksalpeter.

Esther er en middels sterktvoksende ungarsk sort som er vinterherdig ned mot -15 grader. Druene er blå og middels store på middels store klaser. De har en søt, behagelig og god smak. Modningstid er ca 15 oktober på åpen mark, 25. september langs vegg. Sorten er også godt egnet som en tidlig sort i veksthus. I varme vekstsesonger med mye sol vil druene modne relativt tidligere i forhold til andre sorter. Pla ntene er middels produktive.

Rondo er lansert i Tyskland, og er en kraftigvoksende sort som er vinterherdig ned mot -25 grader. Druene er blå og store på store klaser. Rondo er en utmerket sort til rødvin og rosevin. Druene har også god smak som spisedrue og de er dessuten velegnet til druesaft. Sorten er produktiv og druene modner ca 20. oktober på åpen mark, 5 oktober langs vegg. I dårlige vekstsesonger kan en ikke regne med å få modne druer på åpen mark uten litt dekking med plast eller fiberduk. Dekking i mai-juni gir best effekt. Dette er den mest brukte rødvinssorten i Danmark og Sverige. Hovedsort.

Bolero er en middels kraftigvoksende tysk sort som er herdig ned mot -18 grader. Druene er blå og store på store klaser. Sorten er svært produktiv og er en lovende rødvinssort. Vi anbefaler å bare ha en klase per årskudd for å unngå overbæring. Druene har et ganske lavt syreinnhold , slik at de også er svært godt egnet som spisedrue. Druene modner helt i slutten av oktober på åpen mark, ca 5. oktober langs vegg. I dårlige vekstsesonger vil ikke druene modne på åpen mark uten litt dekking med plast eller fiberduk. Hovedsort.

Cabernet Cortis er en svaktvoksende tysk sort som er herdig ned mot -18 Druene er blå og små på middels store klaser. Druene modner helt i slutten av oktober på åpen mark, ca 5. oktober. I dårlige vekstsesonger vil ikke druene modne uten litt dekking med plast eller fiberduk. Plantene ser ut til å være middels produktive langs. Caberent Cortis som har Cabernet Sauvignon som en av foreldrene.

Cabaret Noir (VB 91-26-4) er en svaktvoksende sveitsisk sort som er herdig ned mot – 15C . Druene er blå og små på små klaser. Druene modner i slutten av oktober på åpen mark, ca 5. oktober langs vegg. I dårlige vekstsesonger vil ikke druene modne uten litt dekking med plast eller fiberduk. Plantene ser ut til å være middels produktive. Cabernet Sauvignon er en av foreldresortene. Det er blitt produsert velsmakende rødvin av sorten.Don Muskat er en middels kraftigvoksende russisk sort som er herdig ned mot - 18 C. Druene er blå og middels store på vel middels store klaser. De har en kraftig smak, litt blanding av solbær og muskatsmak og er godt egnet som spisedrue og til rosevin. Til vin er den kanskje best som blandingsdrue. Plantene er middels produktive. Druene modner i slutten av oktober på åpen mark, ca 5. oktober langs vegg.Veksthussorter.


Kish Mish Unikalnij. Veksthussort.

Sorten har blå, små til middels store druer med aromatisk smak. Klasene er middels store og plantene er hardføre ned mot -18C. Druene modner i begynnelsen av september i veksthus, og kan dyrkes langs sørvegg i våre beste klimatiske områder.

Chornij Bessemjanni Zimstoiki. Veksthussort

For et navn. Sort, stenfri, hardfør blir det direkte oversatt. Sorten er russisk, har middels vekst og er vinterherdig ned mot - 30 C. Druene er små til middels store, stenfrie og har en søt,god og nøytral smak. Klasene er vel middels store. Druene modner i begynnelsen av september i veksthus og sorten kan dyrkes langs sørvegg i våre beste klimatisk områder. Plantene er produktive.

Himrod, veksthussort, er en sort fra USA som er svært kraftigvoksende og vinterherdig ned mot -25 grader. Druene er gule, små til middels store og kjernefrie med en utmerket søt og litt fruktig smak. Klasene er ganske store og litt glisne, slik at en slipper å tynne karten. Sideskudd bør beskjæres litt tilbake under veksten på forsommeren slik at greinfestet blir kraftigere. Populær spisedrue i USA. Druene modner ca 10. september i veksthus.


Jupiter. Veksthussort.

Dette er en sort fra USA som har middels vekstkraft. Druene er blå og store, klasene vel middels store. Druene har en usedvanlig god søt smak med muskatsmak. De modner ca 15.september. Plantene er herdige til -20C, muligens litt mer.

Swenson Red, veksthussort, er en svært kraftigvoksende sort fra USA og har store, fiolette druer på store, sylindriske klaser. Druene har en meget god fruktig smak som kan minne litt om appelsin ved full modning. De har lang holdbarhetstid i kjøleskap. Sorten er vinterherdig ned mot -30 grader og modner ca 15. september i veksthus.

Beauty Seedless, veksthussort, er en middels kraftigvoksende sort fra USA og har små, blå, kjernefrie druer på store klaser. Druene har en svært god og søt smak. Sorten er herdig ned mot -20 grader og druene modner ca 15. september i veksthus.

Vanessa, veksthussort, er en kanadisk sort med svært kraftig vekst og har røde og vel middels store kjernefrie druer på store klaser. Utmerket smak på druene som har en sprø, fin konsistens. Planten er vinterherdig ned mot --25 grader, og druene modner ca 1. oktober i veksthus.
Einset, veksthussort, er en rød, steinfri spisedrue med veldig god aromatisk smak. Druene er vel middels store og klasene er store. Produktiviteten er middels stor og plantene har kraftig vekst. Sorten er herdig ned mot ca -20C, Druene modner ca 25, september.

Frankenthaler (Black Hamburg) er en gammel tysk sort som er vinterherdig ned mot -20 grader. Druene er blå, svært store med en veldig god og søt smak. Klasene er svært store, noen ganger på over 0.5 kg, så det er fordelaktig å ha maksimalt en klase per sidegren. Modner ca 30. september i veksthus. Trenger tilleggsvarme noen steder for å få full modning hvert år.Sortstabell.

For å gjøre det enklere å sammenlikne de forskjellige sortene, har vi laget denne tabellen. Her er en grei oversikt over viktige egenskaper som modningstid, herdighet, smak, vekt av druer og klaser samt produktivitet og vekstkraft. Det er gradering fra 1 til 9, hvor 9 står for den beste egenskapen. Størst vekstkraft er angitt med 9. Vindruesorter er også vurdert som spisedruer. Sorter merket med * er kjernefrie. Tallet 5 under vekt av druer tilsvarer ca 1,8 g.Sort

Land

Modning

Vinter-herdig

Farge

Smak

Vin

Vekt av druer

Vekt av klaser

Produk-tivitet

Vekst- kraft

Alioshenkin

Russland

7

4

gul

8

hvit

6

9

9

7

Bolero (GM 8221-3)

Tyskland

4

5

blå

7

rød,rose

7

8

9

5

Cabaret Noir (VB91-26-4)

Sveits

3

4

blå


rød

3

3

4

4

Cabernet Cortis

Tyskland

3

4

blå


rød

3

4

4

4

Ciravas Agra

Moldova/Latvia

6

5

gul

7


5

4

4

5

Don Muskat

Russland

4

5

blå

6

rose

5

6

6

6

Esther

Ungarn

4

4

blå

8


6

5

5

6

Guna

Latvia

7

7

rød

6


8

4

5

8

Hasanski Sladki

Russland

9

9

blå

6

rose,saft, gele

3

4

5

8

Juvel* (Petite Jewel)

USA

6

8

rød

8


3

4

5

8

Korinka Russkaja*

Russland

8

6

gul

9


2

5

6

7

Kosmonaut

Russland

6

5

blå

8


7

7

7

5

Kristaly

Ungarn

6

5

gul

6

hvit

5

5

5

6

Kuzminski

Russland

8

7

blå

6

saft, juice

5

5

7

7

Madeleine Sylvaner

Frankrike?

6

5

gul

6

hvit

4

4

5

5

Meteor

Latvia

8

9

blå

5

rød,rose?

3

4Michurinski

Russland

6

5

blå

8


7

6

5

7

Moskovski

Russland

6

4

blå

8


7

6

5

7

Reform

Ungarn

6

4

gul

8

hvit

7

5

4

6

Regent

Tyskland

4

5

blå

5

rød

6

5

4

6

Rondo

Tyskland

4

6

blå

5

rød rose

7

7

8

7

Severnoi Ranni

Russland

6

5

gul

7


7

6

6

6

Siegerrebe

Tyskland

5

4

rød

8

hvit

5

4

4

5

Silva

Moldova/Latvia

5

4

gul

9


5

5

4

5

Solaris

Tyskland

8

5

gul

5

hvit

5

6

7

8

Somerset Seedless

USA

6

8

rød

8


3

3

5

6

Supaga

Latvia

5

6

gul

6


7

6

6

7

Teremok

Russland

7

9

blå

8

Rød,rose

5

5

6

7

Zilga

Latvia

6

9

blå

4


5

5

7

9

Sort

Land

Modning

Herdig-het

Farge

Smak

Vin

Vekt av druer

Vekt av klaser

Produk-tivitet

Vekst- kraft