Sortsliste for 2016. Under revidering, updating

I tabellen nedenfor er en oversikt over noen av utendørssorterne som vi har til salgs.

Her er sortene plassert i rekkefølge etter modningstid, dvs Hasanski Sladki modner først, deretter Meteor osv.

En systematisk oversikt hvor sortenes egenskaper angis med tall fra 1 til 9 tall finnes i Sortstabell

Druesorter som stort sett bare er aktuelle i veksthus eller hagestue finner du under Veksthussorter

Spisedruer Vindruer Kombinasjonssort.

Druesorter til utendørs bruk

Hasanski Sladki

Dovga


Siegerrebe

Cabaret Noir

Meteor

Liepajas Agra

Madeleine Sylvaner

Petersons 1-2-6

Cabernet Cortis

ES M1-27

Liepajas Dzintars

Kristaly

Silva

Don Muskat

Kuzminski

Ciravas Agra

Reform

Supaga

VB32-7

Korinka Russkaja

Zilga

Severnoi Ranni

Sirvinta

Reselle

Solaris


Manitoba 37

Esther

Riesel

Guna


Amurski 1

Rondo

Fruburgunder

Alioshenkin

Somerset Seedless*

Smugljanka

Bolero

Muller Thurgau

Maiga

Petite Jewel*

ES M-9-6

Regent

Cabernet Jura

Cal 6-4


Rusvik vinplanter har et stort utvalg av tidligmodnende og herdige vinplanter som er egnet for utendørsdyrking mange steder i Sør-Norge.

Det har foregått en omfattende testing av sorter gjennom 20 år for å kunne tilby best mulig utvalg av planter.
Oversikten er et utvalg av drueplanter som egner seg for dyrking utendørs eller i veksthus/hagestue. Sortsbeskrivelsen er først og fremst bygget på erfaringer i Asker, men vi andre interesserte druedyrkere i Norge.
Angitte modningstidspunkt er ved dyrking i Asker. Oppgitte datoer vil variere med lokalitet og med sol/varme i løpet av vekstsesongen. I gunstige kyststrøk vil modningen være noe tidligere, i innlandsstrøk og områder lenger nord noe seinere. Tidspunktene er i større grad en hjelp til å sammenligne modningstiden mellom de ulike sortene. Ved dyrking langs sørvegg vil modningstiden være være ca 3 uker tidligere, dvs at de tidligste sortene da modner ca 1. september. Modningstid er angitt med to datoer etter som det er snakk om dyrking på åpen mark eller ved dyrking langs vegg. For herdighet er det angitt et temperaturintervall, siden det har stor betydning for plantene hvordan avmodningen om høsten er, når de laveste temperaturene inntreffer og om de står langs vegg-mur eller på åpen mark. Noen år kan tidlig, hard høstfrost være langt vanskeligere for drueplantene enn lave vintertemperaturer. Ved dyrking i veksthus kan plantene klare lavere vintertemperatur enn utendørs pga bedre avmodning. I områder med svært lave vintertemperaturer er det i veksthus viktig med dekking av jorda rundt planten med isolasjonsmateriale for å unngå rotfrost.
Mange druesorter er svært herdige, men det kan hos oss være for kjølig og kort vekstsesong til å få druene helt modne. Med nye tidlig modnende sorter er det nå mulig å få fullmodne druer ved dyrking på åpen mark, spesielt hvis en har en lun, solrik sørskråning nær kysten på Østlandet, Sørlandet eller Vestlandet. I Trøndelag vil de tidligste sortene modne fint langs vegg.
I Nord-Norge er det gode erfaringer med drueplanter i veksthus.
Sortslisten inneholder mange velsmakende sorter for veksthus/hagestue hvor vi nå nesten utelukkende har steinfrie sorter blant annet mange de sortene som selges i butikkene.Utendørssorter.


Hasansky Sladki er en kraftigvoksende russisk sort. Den er vinterherdig ned mot -35 grader. Druene e små og blå med god og søt smak. Klasene er små til middels store. Innholdet av C vitaminer i druene er høyt i forhold til andre sorter, 21,8 mg per 100 g. Sorten er ypperlig egnet til druesaft og druegele. Druene gir også en god rosevin. Hasanski er middels produktiv og druene modner ekstremt tidlig, ca 15. september på åpen mark, 25. august langs sørvegg. Bladene får ofte en vakker rødfarge om høsten. Hovedsort.
Meteor er en kraftigvoksende sort fra Latvia. Den er herdig ned mot -30 til -35C. De blå druene er små, klasene små til middels store. Druene er interessante til rød og rosevin og har også god smak som spisedrue. Sorten er middels produktiv. Druene modner ca 20.september på åpen mark og 1.september langs sørvegg. Litt hengende vekst.
ES M1-27 er en sort fra Wisconsin i USA. Plantene har en kraftig vekst. De er vinterherdige ned mot -35 til 40 grader. Druene er små og rosa og er velegnet til spisebruk. Klasene er små til middels store. Sorten er produktiv. Druene modner ca 25.september på åpen mark og 5. september langs sørvegg.
Kuzminski (Kuzminski Sinni, CGL 2-05-43) er en russisk sort med middels kraftigvoksende og opprett vekst. Plantene er vinterherdige ned mot -20 til -30 grader. Druene er blå og middels store med rød saftfarge. God spisedrue som også kan brukes til vin. Utmerket til druesaft og juice. Klasene er middels store. Sorten er produktiv og druene modner ca 25. september på åpen mark, 5. september langs vegg. Skuddene har en flott rød farge, ikke helt ulik sibirkornell. Plantene avmodner raskt om høsten. Hovedsort.